جنگ نرم، تهاجمی خاموش و پنهان است و اهداف تعریف شده توسط عاملان آن صریح و آشکار نیست. عاملان این جنگ میکوشند اهداف خود را با ادبیاتی انسان دوستانه و حقوق بشرانه در افکار عمومی دنیا نهادینه کنند. بر این اساس، شاید نتوان اهداف تعریف شده عاملان جگ نرم علیه نخبگان فرهنگی کشور را با صراحت مشاهده کرد؛ اما با توجه به جایگاه و نقش بیبدیل نخبگان فرهنگی کشور در تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص، به یقین، دشمن برای اثر گذاری بر عناصر فرهنگی و فرهنگیان کشور برنامهریزی میکند.
ابزار دشمن برای تأثیر گذاری بر نخبگان فرهنگی:
1. تبلیغات رسانههای دیداری، شنیداری، مکتوبات مجازی؛ مهمترین ابزار تأثیر گذاری: عاملان جنگ نرم برای عملی کردن اهداف خود در بین نخبگان فرهنگی کشور، از تمامی ابزارهای رسانهای موجود در جنگ نرم استفاده میکنند. در برنامه اثرگذاری جنگ نرم بر جوانان، ابزار اصلی ترویج ابتذال و سرگرمیهای کاذب است؛ در برنامه تأثیر گذاری جنگ نرم بر اقشار فرهنگی و فرهیخته جامعه، رسانه ابزار اصلی محسوب میشود. رسانهها در جنگ نرم انواع پیامهای صوتی و تصویری و نوشتاری مد نظر عاملان این جنگ را در قالب تولید خبر، گزارش، تحلیل و تفسیر سیاسی، فیلم و نشر مکتوبات در بین نخبگان فرهنگی کشورها رواج میدهند و مهمترین هدف آنها از این اقدامها ایجاد تصویر منفی از نظام سیاسی موجود در بین جامعه علمی فرهنگی کشور است.
2. آرمانزدایی از عرصه علم و دانش: جنگ نرم در طراحی برنامههای خود علیه اقشار فرهنگی تلاش میکند با استفاده از همان ابزارهای رسانهای مختلف به ویژه رسانههای مکتوب، آرمانها و ارزشهای متعالی را در نظر نخبگان فرهنگی کوچک جلوه دهد تا پی گیری آنها توسط فرهنگیان نوعی عقب ماندگی فرهنگی به حساب آید.
3. ترویج نگرش مادی در بین فرهنگیان و سوق دادن آنها به سمت تفکرات معیشتی: یکی دیگر از ابزارها و راههایی که در جنگ نرم علیه نخبگان فرهنگی کشور دنبال میشود، تغییر نگرشهای اقشار فرهنگی از ارزشهای فرهنگی و علمی به سوی نیازهای مادی است که این موضوع، ادامه همان ارزشزدایی از عرصه علم محسوب میشود. بدیهی است که نیاز مادی از نیازهای اساسی و پایهایی انسان است؛ اما در برنامههای جنگ نرم تلاش میشود نگرشهای فرهنگی به سوی تفکرات معیشتی به حاشیه بروند و علم در خدمت کسب ثروت در آید، نه در خدمت حفظ هویت فرهنگی جامعه.
4. سیاسی کردن اقشار فرهنگی و القای بیتوجهی حاکمیت به خواستههای فرهنگیان: این ابزار هم برای همان تغییر نگرشهای ارزشی به مادی است. با ترویج تفکرات معیشت اندیشی در بین نخبگان فرهنگی، زمینه اعتراضهای سیاسی به وضع موجود فراهم میشود و دشمن میکوشد از این اعتراضها بهرههای خود را ببرد.
نتیجه گیری:
در برنامههای جنگ نرم علیه اقشار مختلف جامعه، موضوع مهم، شناسایی محتوا و معنایی است که دشمن در پشت نمادهای صوتی و تصویری گوناگون در قالب رسانههای مختلف ترویج میکند. بساری از مقالههای مربوط به تشریح جنگ نرم، به بررسی ابزارهای مادی این عملیات میپردازند. این کار ضرورت دارد، اما مسئله اصلی شناخت معانی است. باید دید دشمن چه معانی مرکزی و اصلی از ارزشهای خود را نشانه گرفته است و برای مقابله با آنها چه معانی را تولید میکند. از مجموع بررسی برنامههای عملان جنگ نرم علیه نخبگان فرهنگی و فرهنگیان میتوان گفت که نهادینه سازی سکولاریسم، معنای مرکزی برنامههای دشمن در جنگ نرم علیه نخبگان فرهنگی را تشکیل میدهد و محور هدفها و ابزارها و راههای موفق است.
تخلصی از نشریه فرهنگی، علمی، آموزشی سازمان بسیج فرهنگیان، صص40ـ43